Mestni muzej Litija

Mestni muzej

Most – misel, ki premošča …

V življenju se nenehno srečujemo s težavami in preprekami. Rešujemo jih tako, da zgradimo most. Pa naj bo ta betonski, leseni, mentalni ali duhovni. Most je tisti, ki omogoča premoščanje razlik in premagovanje preprek. Most je tisti, ki gradi povezavo med navidezno nepovezanim in prinese sprostitev, olajšanje, razsvetljenje …

Mestni muzej Litija je ustanova, ki se posveča prav temu – počasi in vztrajno gradi most med bogato litijsko preteklostjo in sedanjostjo. S prirejanjem zgodovinskih razstav, predavanj in drugih dogodkov skuša v današnjem svetu, kjer vladata izguba smisla in apatija, znova obuditi tradicionalne vrednote in prebuditi ter okrepiti izgubljeno litijsko identiteto, ki je mestu dajala pečat več stoletij.

Poleg tematskih zbirk:

ima muzej pripravljene tudi štiri glavne stalne razstave, ki obiskovalcu pripovedujejo o bogati zgodovini mesta, vse od njegovih častitljivih bronastodobnih začetkov do pestre sedanjosti 20. in 21. stoletja. Še posebno sveža in atraktivna je najnovejša razstava v zgradbi stare sodnije z naslovom Stari litijski leseni most, ki obiskovalca med drugim pritegne tudi s filmsko projekcijo podob tega lesenega orjaka, do leta 1974 največjega v Zasavju.

“Videli smo, da muzej, pa čeprav majhen, ne nastane preko noči. Potrebno je mnogo truda, upornega dela in požrtvovalnosti. Tudi ne zraste kot sad dela nekaterih posameznikov, marveč se širi in raste šele takrat, kadar se pokaže živ interes sodelovanja širokega kroga prebivalstva, kadar delovni človek spozna, da tudi muzej ni sam sebi namen.”

— Slovenski Jadran, 12. februar 1954