Internet

Kaj lahko storite sami za varnost na internetu

Uporabljajte protivirusno programsko opremo. Pomembno je, da jo redno posodabljate, dodatno pa vam svetujemo, da imate vključeno funkcijo samo-posodabljanja.

Nastavite in uporabljajte osebni požarni zid, ki pomaga »skriti« računalnik pred internetnimi napadi. Požarni zid je že vključen v operacijska sistema Microsoft Windows XP in Microsoft Windows Vista.

Uporabljajte protivohunsko programsko opremo. Prav tako kot protivirusno programsko opremo, je potrebno tudi protivohunsko opremo redno posodabljati.

Posodabljajte vašo programsko opremo z varnostnimi popravki, ki redno izhajajo. Brez omenjenih popravkov je vaš sistem ranljiv, saj lahko tako postanete lahka tarča škodljivih programov na internetu.

UniCredit Bank nikoli ne bo zahtevala od vas zaupnih osebnih podatkov preko elektronske pošte. Če dobite elektronsko sporočilo ali telefonski klic, ki od vas zahteva take informacije, nanj ne odgovarjajte in ne zaupajte tovrstnih podatkov nikomur. Raje nas o tem obvestite na elektronski naslov: online@unicreditgroup.si.

Vaših podatkov za vstop v elektronsko bančništvo (uporabniško ime, geslo, PIN) ne zapisujte na listke, v elektronsko ali SMS sporočilo.

Preverite, ali je spletno mesto zaščiteno – zaščitena spletna mesta prepoznate po ključavnici v levem spodnjem kotu (Mozilla Firefox) ali poleg naslova spletnega mesta (Internet Explorer). To pomeni, da se vaši osebni podatki prenašajo po spletu zaščiteni in jih lahko odkodira samo bančni program.

Izogibajte se uporabi spletnega bančništva na računalnikih za javni dostop do interneta, npr. v internetnih kavarnah. Ti računalniki niso vedno zanesljivi, saj so nekateri nastavljeni tako, da shranjujejo gesla in druge osebne podatke, brez vaše vednosti.

Izberite dobro uporabniško ime za dostop do spletne banke. Dolgo naj bo vsaj 6 mest in sestavljeno iz velikih črk, malih črk, številk in posebnih znakov oziroma kombinacij le teh. Dobro je, da je kljub temu uporabniško ime za vas lahko zapomljivo, da vam ga ni potrebno nikamor zapisovati. Uporabniško ime naj ne bo preveč očitno, na primer sestavljeno iz vašega imena. Za spletno banko ne uporabljajte uporabniškega imena, ki ga uporabljate za dostop do drugih storitev.

Ne pozabite se odjaviti iz sistema. Odjava iz elektronske banke povzroči prekinitev povezave med računalnikom in bančnim strežnikom.

Previdno pri branju elektronske pošte s priponkami. Vsako elektronsko sporočilo, ki vsebuje priponko, je potencialno nevarno za vaš računalnik. Svetujemo vam, da ne odpirate priponk, ki ste jih prejeli od neznanih oseb, še posebno iz tujine.

V UniCredit Bank z namenom zagotavljanja varne uporabe elektronskega bančništva uporabnikom posredujemo tudi Priporočila za uporabo elektronskih tržnih poti v bankah Združenja bank Slovenije:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja