Gibanje in Zdravje

Priskakajmo si boljšo postavo

Kako se sprašujete? Enostavno, s KOLEBNICO!

Je kdo med vami postal skeptičen? Ali kdo med vami misli, da je skakanje s kolebnico dolgočasno? Se komu zdi le izguba časa? Ali pa imate dvome o oblikovanju postavo z navadno vrvjo in dvema ročkama?

Kaj pa če vam povem, da je to enostaven in poceni pripomoček za izgubljanje telesne maščobe? Ali da z njo v eni minuti izgubite več 10 kalorij? Mogoče vas bo prepričalo, da si med skakanjem oblikujete zgornji in spodnji del telesa, poskrbite za zdravje srca, hkrati pa utrdite še kosti, povečate vzdržljivost in koordinacijo telesa?

Pa pojdimo lepo po vrsti. Kolebnica je pripomoček, ki veliko ljudem predstavlja še eno izmed asociacij na otroštvo. No, pa tudi vrhunski atleti in boksarji jo redno uporabljajo. Na trgu jo lahko dobite vse od 3 pa do več 10 evrov, razlika je le, ali si želite skoke šteti sami, ali želite, da vam tehnologija pomaga in material vrvice.

SPODNJI DEL TELESA

Skoraj vse mišice nog so aktivne med skakanjem. Med vsakim skokom sodelujejo meča (vas odrivajo od tal), štiriglava stegenska mišica, sklop treh mišic, ki se raztezajo med kolenom in kolkom (polopnasto, polkitasto in dvoglavo stegensko mišico), utrjujete pa tudi vašo zadnjico.

ZGORNJI DEL TELESA

Na ta del telesa večina ljudi pozabi, saj s skakanjem asociirajo le delovanje nog. Z neprestanim skakanjem lovite ravnotežje, zato si utrjujete celoten prsni koš. Z vrtenjem vrvi, pa še dodatno delajo mišice podlahti, bicepsa, tricepsa in ramenski obroč.

Poleg utrjevanja vašega celotnega telesa, lahko izboljšate še vaš kardiovaskularni sistem. S skakanjem boste vašemu srcu dali dovolj telovadbe, kot če bi tekli ali izvajali aerobiko.

Še nimate dovolj? Kolebnica je tudi pravi odstranjevalec odvečnih kalorij. Seveda je število le teh odvisno od intenzivnosti, števila vaših skokov, teže telesa. Ženska povprečne teže (74 kg) v 1 minuti porabi 15 kalorij, moški povprečne teže (86 kg) pa 17 kalorij. To je v eni uri že več kot 1000 kalorij.

TELOVADBE

Kolebnico morate najprej prilagoditi tako, da vam bo pravšnja. Stopite na sredino vrvi in konca potegnite proti telesu, tako da vam ročaj sega do sredine trupa. Kot pred vsakim športom tudi tu začnemo z ogrevanjem – na primer s tekom na mestu (vključite lahko tudi kolebnico). Kasneje začnemo z manj intenzivnimi preskoki ali kot sta tek čez kolebnico na mestu ali dvonožni preskok. Skakati nam ni potrebno visoko, le nekje do 8 cm visoko. Ko boste bolj izkušeni in navajeni vaše kolebnice, lahko podaljšate čas skakanja in hitrost vrtenja kolebnice. Prav tako lahko poskusite z vrtenjem v nasprotno smer ali pa med sonožnim poskokom roki prekrižate. Lahko skačete le po eni nogi ali pa enkrat skočite in dvakrat zavrtite kolebnico. Lahko si izmislite svojo kombinacijo, bodite igrivi, saj imate veliko možnosti.

Še kdo podcenjuje kolebnico?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja