Gibanje in Zdravje

Nujna nega implantatov

Implantati vsekakor potrebujejo intenzivno nego. Na kaj moramo biti pozorni?

Konnrad: Implatati prav tako rabijo intenzivno in pravilno nego. Med prehodom med dlesmi in zobne krone se lahko ustvarijo bakterije, katere lahko povzročijo različna dlesna vnetja. Kot posledica, se lahko pojavijo dlesni žepki, kateri so pravi raj za bakterije. Negativen učinek dlesnih žepkov je, da bakterije počasi uničujejo dlesno kost. V takem primeru govorimo o Periimplantitisu.

Kakšne so lahko posledice tega?

Konnrad: Tako vnetje predstavlja za implantat enako nevarnost kot za zdrave zobe parodontoza. Če tako imenovani Periimlantitis ostane nezdravljen lahko to v najskrajnejšem primeru pomeni izgubo implantata.

Kaj torej svetujejo strokovnjaki?

Konrad: Pojavu se lahko izognemo z redno nego impantatov – uporaba zobne nitke, interdentalnih zobnih ščetk kot tudi s profesionalnim čiščenjem pri vašem zobozdravniku. Tudi redno čiščenje z navadno zobno ščetko še boljše pa z električno ščetko lahko prepreči omenjena vnetja. Poskrbite, da boste uporabljali zobne nitke boljše kakovosti, tako se boste izognili trajnih poškodb samega implantata. Pomembni so vsekakor redni zobozdravstveni obiski. Po potrebi vam bodo oni izvedli profesionalno čiščenje ustne votline in zobov pri katerem odstranijo vse bakterije in umazanijo z vaših impalntatov, katere bi v lastni režiji le težko popolnoma odstranili. V primeru da se ugotovi, da so dlesni žepki že nastali vas bodo takoj napotili na zdravljenje Periimplantitisa.

Kje strokovnjaki vidijo največja tveganja?

Konnrad: Posebno tveganje predstavlja kajenje. Kadilci imajo pri že obstoječem vnetju manjše možnosti hitrega zdravljenja. Pri pravilni ustni higieni, rednemu obisku zobozdravnika in preprečevanja rizličnih faktorjev kot kajenje obstajajo zelo dobre možnosti za dolgi obstoj impantatov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja