Svet

Z menjavo dobavitelja el. energije bi lahko v povprečju privarčevali skoraj 19€

Raziskava Evropske komisije o trgu električne energije za potrošnike je pokazala, da bi lahko evropski potrošniki z menjavo trenutnega dobavitelja z najcenejšim na trgu privarčevali približno 13 milijard evrov letno.

To se je pokazalo s pomočjo t. i. mystery shoppinga, izsledki katerega kažejo, da bi 6 od 10 potrošnikov lahko našlo nižjo ceno za storitev, kot pa jo plačujejo zdaj. Vendar pa je raziskava pokazala tudi, da potrošniki ne izkoriščajo v polni meri priložnosti za varčevanje, ki so nastale ob liberalizaciji energetskega trga leta 2007.

V povprečju bi lahko potrošniki letno privarčevali sto evrov, če bi zamenjali dobavitelja in izbrali najugodnejšega na tržišču – v Sloveniji je bil ta znesek nižji, in sicer 18,79 evra.

Tako se je pokazalo, da le malo potrošnikov v resnici zamenja dobavitelja električne energije (v samo sedmih državah EU je dobavitelja zamenjalo več kot 10 odstotkov odjemalcev), manj kot tretjina evropskih potrošnikov je že kdaj primerjala cene različnih dobaviteljev, nekaj manj kot polovica evropskih potrošnikov ne ve, ali lahko zase najdejo ugodnejšo ponudbo električne energije.

Pokazalo pa se je tudi, da v večini evropskih držav gospodinjstva, ki porabijo manj električne energije, na enoto plačujejo več kot tista gospodinjstva, ki porabijo več elektrike. Med njimi je tudi Slovenija, v kateri gospodinjstva, ki porabijo manj kot 1.000 kWh letno, na enoto plačajo dvakrat več kot tista gospodinjstva, ki porabijo med 2.500 in 5.000 kWh letno.

Potrebno je izboljšati reševanje pritožb: le 28% potrošnikov v EU je bilo zadovoljnih s tem, kako so razrešili njihovo pritožbo.

Še nekateri drugi podatki za Slovenijo: vsi tisti, ki so sodelovali v t. i. mystery shoppingu, so našli spletno stran za primerjavo cen električne energije (tako kot tudi Danci, Švedi in Nemci), skoraj 80 odstotkov vseh pa je v 10 dneh, kot so jih imeli na voljo, na trgu našli cenejšo ponudbo od njihove trenutne – našli so jo v približno dveh dneh. Velike razlike so bile pri privarčevanem znesku zaradi menjave dobavitelja – ta bi v Sloveniji v povprečju znašal 18,79 evra, v Nemčiji pa kar 227,48 evra. Najmanj bi v povprečju privarčevali Poljaki, in sicer 15,32 evra letno.

Na osnovi vseh teh ugotovitev je Evropska komisija napovedala, da bo sprejela naslednje korake:

Nacionalni regulatorji bodo pripravili priporočila za bolj učinkovito podajanje informacij potrošnikom, da bodo ti lažje primerjali cene in zamenjali dobavitelja.

Skupaj z ostalimi deležniki bo EK identificirala najboljše primere alternativnega reševanja sporov na tem področju.

EK se bo zavzela za implementacijo priporočil, ki so že pripravljena, vključno s tistimi, ki so bila razvita na Citizen’s Energy Forum.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja