Uncategorized

Nasveti za terase in balkone

V našem okolju so balkoni in terase v poletnih in zimskih časih izpostavljeni velikim temperaturnim spremembam in obremenitvam, zato je potrebno te površine pravilno zaščititi pred temi dejavniki.

Za oblaganje talnih površin na terasah in balkonih se v sedanjem času največkrat uporabljajo obloge iz ploščic, ki jih poznamo pod imeni gres ploščice, granitogres ploščice ali porcelanizirane ploščice. Največja razlika med temi in keramičnimi ploščicami je v trdoti in vpijanju vode. Granitogres ploščice so narejene iz kvalitetnih materialov, ki naredijo ploščico izredno trdno in ne vpijajo vode. Za oblogo na zunanjih površinah je to zelo pomembno, ker je ploščica iz teh materialov odporna proti zmrzovanju, obrabi, poškodbam in tudi vpojnim madežem. Izbor ploščic za zunanje površine mora biti iz skupin A I in B I, ki so testirane za odpornost proti zmrzovanju, ter iz razreda 4 ali več, kar pomeni, da so primerne za talne podlage.

Zelo pomembno je, da se za terase in balkone izberejo ploščice s protizdrsno strukturo, ki se odraža z mat ali reliefno pohodno površino. Oznaka teh ploščic je R10 ali R11. Ploščice z gladko, R9 površino, so v primeru zunanjih površin primerne izključno na pokritih terasah ali balkonih, ki ne pridejo v stik z vodo ali snegom. Večjo protizdrsnost lahko pridobimo tudi z izborom manjših formatov ploščic, na primer 15×15 cm ali 15×30 cm, saj tudi večje število fug zmanjša možnost morebitnega zdrsa na mokrih površinah. V razstavno-prodajnih salonih Granit Commerce vam za opremo balkonov in teras nudimo velik izbor izredno kvalitetnih granitogres ploščic različnih dimenzij, površinskih obdelav in barv, ki zadovoljijo potrebam vseh zunanjih površin.

Kakovost, trajnost in estetski videz teras ali balkonov pa so poleg pravilnega izbora ploščic odvisni tudi od ustrezne priprave tal in kakovosti izvedbe del.

Poskrbeti je potrebno, da bodo tla ravna, s primernim, vsaj 2 cm naklonom proti zunanjemu robu terase ali balkona, s čimer preprečimo zastajanje vode. Sledi hidroizolacija, s katero zaščitimo podlago pred pronicanjem vode in drugih agresivnih snovi. V razstavno-prodajnih salonih Granit Commerce so na voljo različne vrste hidroizolacij, kot so fleksibilna, visoko prilagodljiva cementna malta za tesnjenje Mapelastic.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja