Uncategorized

Priprava podlage za zunanje površine

Ploščice so že več desetletij hvaležen material, s katerim oblagamo različne talne in stenske površine. Proizvajalci so v zadnjih dveh desetletjih proizvodnjo ploščic tehnološko izredno nadgradili, z različnimi granitnimi in kemičnimi materiali izboljšali njihovo kvaliteto, obogatili dizajne, ter s tem pripomogli, da se z njimi oblaga vse več notranjih in zunanjih površin, tako v stanovanjskih kot poslovnih objektih. Vseeno pa so kakovost, trajnost in estetski videz površine odvisni tudi od ustrezne priprave podlage in kakovosti izvedbe del, kar je še posebej pomembno pri ploščicah za zunanje površine.

Poskrbeti je potrebno, da bodo tla ravna, s primernim, vsaj 2 cm naklonom proti zunanjemu robu terase ali balkona, s čimer preprečimo zastajanje vode. Sledi hidroizolacija, s katero zaščitimo podlago pred pronicanjem vode in drugih agresivnih snovi. Nudimo vam različne vrste hidroizolacij, kot so fleksibilna, visoko prilagodljiva cementna malta za tesnjenje Mapelastic (tehnične podrobnosti) ali hidroizolacijska polietilenska folija z votlo mrežasto strukturo Schlüter-Ditra (preberi več).

Pri polaganju ploščic ne smemo pozabiti na diletacijske in konstrukcijske fuge, ki kompenzirajo raztezke posledic krčenja, strjevanja ali upogibanja pri temperaturnih nihanjih. S tem omejimo in preprečimo nevarnost odstopanja ali pokanja ploščic. Diletacijske fuge je potrebno vgraditi vzdolž konstrukcijskih stikov, ob robovih, kjer keramična obloga meji na drugo površino, ter na površine, večje od 5 m2. V razstavno-prodajnih salonih Granit Commerce vam nudimo kvalitetne sistemske diletacijske profile za vse površine priznanega proizvajalca Schlüter-Systems iz Nemčije (tehnične podrobnosti).

Terase, balkoni in ostale zunanje površine imajo tudi zelo občutljive robove, ki so še posebej izpostavljeni vremenskim vplivom. V kolikor niso pravilno in kakovostno obdelani, lahko začnejo ploščice odstopati. Zato za zaščito robov priporočamo vgradnjo ustreznih zaključnih L elementov, ki so iz enakih materialov kot so ploščice, ali vgradnjo odkapnih komponent iz nerjavnih materialov proizvajalca Schlüter-Systems.

Pri polaganju keramike na zunanjih površinah pa je veliko pozornost potrebno nameniti tudi izboru ustreznih lepil ter načinu polaganja. Lepilo mora biti elastično, njegov nanos pa mora biti enakomeren, obojestranski, to se pravi tako na tla, kot tudi po celi spodnji površini ploščice. S tem preprečimo, da bi voda skozi fuge prodirala v prazne prostore pod ploščice, kjer bi pozimi lahko zmrznila in povzročila pokanje ploščic. Pri polaganju je potrebno upoštevati trenutno zunanjo temperaturo zraka, saj ne sme biti prevroče ali premrzlo. Na koncu je potrebno fuge med ploščicami zafugirati s kakovostno fugirno maso in stike s stenami zatesniti z elastično tesnilno maso. Če so ti stiki zatesnjeni z navadno fugirno maso bo fuga zaradi gibanja tal verjetno kmalu razpokala. Poleg navadnih fugirnih mas različnih barv proizvajalca Mapei, vam nudimo tudi epoksidne mase Kerapoxy (tehnične podrobnosti), ki so skoraj nevpojne in jih je tudi veliko lažje očistiti. Za podrobnejše nasvete glede priprave podlage priporočamo tudi ogled priročnika “150 rešitev za gradbeništvo”.

Vzdrževanje in čiščenje zunanjih, reliefnih ploščic praviloma ni problematično in jih lahko očistimo z navadnimi čistilnimi pripomočki. Za zaščito in lažje čiščenje pa imamo v naših razstavno-prodajnih salonih na voljo tudi različne premaze (podrobnosti).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja